:: My gangS :: TQVM

Thursday, February 24, 2011

My Little Shark - 18




Episode 18








~Flashback 5 tahun dulu~



“honey, tengok twins tu geram je tengok”

Ayeem menuding jari kat kembar lelaki dan perempuan yang berkejar-kejaran kat playground tu. Comel. Aku senyum je tengok Ayeem.

“awak suka budak-budak ek?”

Aku tanya Ayeem. Ayeem pusing pandang aku dan mengangguk.

“saya harap yang saya ada abang atau adik, tapi nampaknya saya sorang je”

Ayeem buat muka sedih. Dia selalu cakap yang dia boring duduk sorang-sorang kat rumah sebab tak ada orang yang nak bercakap dengannya. Sebab tu la lepas masuk form one dan family dia pindah kat area sini, kitaorang jadi rapat. Sebab aku pun sorang-sorang jugak. And aku faham perasaan sunyi tu sebagai anak tunggal.

“tapi nanti kalau kita kawin, saya nak twin s jugak eh?”

Ayeem tersengih. Aku mencubit pipinya. Geram.

“gatal. Suka-suka hati je request, cam la semua tu boleh mintak and terus jadi je”

Ayeem menggosok-gosok pipinya. Haha, merah lepas kena cubit.

“ala, takleh ke yang?”

“tak boleh-tak boleh. Kena fikir pasal study dulu baru leh fikir pasal kawin ni”

Aku buat muka garang depan Ayeem. Tapi dia senyum je tengok aku.

“ok-ok. Kita study dulu eh lepas tu baru kawin. Tapi saya ingat nak kawin lpeas SPM la”

“tengok tu, gatla lagi”

Aku nak cubit dia sekali lagi tapi sempat Ayeem elak. Dia terkekeh ketawa tengok aku.

“saya harap awak takkan pergi tinggalkan saya”

Aku menggumam perlahan.

“saya takkan tinggalkan awak Qash kecuali je saya mati”

Aku pandang tepat mata Ayeem. Aku betul-betul sayangkan dia, aku tak nak dia pergi jauh dari aku.

“jangan cakap pasal mati la, buat saya seram je”

“tak salahkan mengingati mati”

Ayeem berkata lagi. Aku sekadar mengangguk perlahan.

“kalau saya mati dulu macam mana?”

Aku menduga Ayeem. Cepatje dia pegang tangan aku.

“Qash, saya tak suka awak cakap macam tu”

Ayeem pandang tajam kat arah aku. Aku gigit bibir.

“I need you, jangan sesekali tinggalkan saya”

Aku cakap kat Ayeem. Dia kembali senyum.




~ End of flashback ~





Aku sekadar tersenyum tawar bila mengingati kenangan lama tu. Kenangan indah yang menyimpan pelbagai suka duka kitaorang. Namun kenangan indah tu cuma setahun je sebelum semuanya menjadi pahit. Aku menyeka air mata yang mula menitik ke pipi.

Sekilas tangan di bawa ke perut yang masih kempis itu. Teringat kejadian yang berlaku dua hari lepas.







~ Flashback dua hari lepas ~



Qash”

Aku dengar satu suara memanggil aku. Susah payah aku cuba buka mata yang masih lagi berat. Perkara pertama yang aku nampak, semuanya berkaler putih dan bau ubat kuat menusuk ke hidung. Sah, ni memang hospital.

“Qash, U dah sedar?”

Suara itu menegur aku lagi. Seraya pandangan aku berpaling ke sebelah kanan. Kelihatan seorang lelaki yang sedang duduk di kerusi sedang tersenyum ke arah aku. Dan lelaki itu ialah Eham atau Erham Ezzairil, senior Ayeem masa boarding school. Tapi dia buat apa kat sini? Ayeem mana?

“Eham?”

Sepatah aku bersuara sambil mengerutkan kening. Dia mengangguk.

“I’m glad U still ingat I”

Eham senyum. Aku dah mula rasa tak sedap hati. Ayeem kat mana sekarang? Kenapa aku tak nampak dia pun?

“Ayeem mana? I need to see him”

“Ayeem? Dia tak ada kat sini. I dah cuba call dia tapi dari tadi tak dapat-dapat”

Eham dah mula buat muka pelik. Seolah-olah macam tak tau apa-pun.

“kitaorang sama-sama ada kat airport tadi. Saya nak jumpa dia sekarang”

Aku sedikit menjerit.

“Qash, calm down. U baru je sedar ni”

Eham cuba mententeramkan aku. Aku mengeluh perlahan. Setitik air maa aku mengalir. Ayeem betul-betul dah pergi ke?Dia betul-betul dah tinggalkan aku ke?

“I need to see him”

Cepat je tangan aku cuba mencabut drip IV yang masih terpasang kat tangan kanan aku tu.

“Qash please, jangan macam ni. U tak boleh gerak banyak-banyak sangat ni, tak elok for ur pregnancy”

Eham pegang kemas tangan aku. Aku tersentak. Apa yang Eham cakap tadi? Aku pregnant?

“I’m pregnant?”

“yes. Doctor baru je cakap ngan I tadi. Almost two months”

Eham tersenyum. Aku masih lagi terkejut. Betulke aku pregnant? Kan hari tu aku dah telan ubat tu? Takkan tak berkesan kot?

Tapi Qash, protection tu bukannya betul-betul dijamin berkesan pun. Lagipun masa kau telan Postinor tu, dah lepas 24 hours. Bukannya sejam lepas kau ‘bersama’ dengan Ayeem. Takkan kau dah lupa instruction ubat tu? So memang patut ubat tu tak berkesan. Aku mengeluh perlahan.

“I patut ucapkan tahniah kat U but sepatutnya Ayeem yang patut tahu this goodnews dulu”

Aku pandang Eham lama.

“I need to see Ayeem”

Aku mula menangis tersedu-sedu.

“Qash, Ayeem tak ada kat sini. Tadi masa I jumpa U, U hampir pengsan kat airport. Nasibla I baru turun filght”

Aku masih lagi menangis. Takkan la Ayeem tak perasan yang aku pengsan? Takkanla dia saja buat-buat tak nampak? Takkanla dia begitu kejam sampai sanggup tinggalkan aku macam tu je?

“I tak tahu apa yang jadi but I hope U jaga betul-betul kandungan U ni. First trimester, U kena takecare lebih, takut jadi apa-apa je macam bleeding or whatsoever”

Aku diam je bila dengar cakap Eham. Dia ni doctor ke? Bukannya dia consultant ke?

“thanks for you advices but I don’t need that. I nak Ayeem je”

“Qash, jangan macam tu. I sedih tau tengok U macam ni”

“biarla. Ni hidup I, I punya suka la”

Aku dengar Eham mengeluh.

“I dah call your parent, kejap lagi diaorang sampai. And U jangan lupa take ur vitamins k. Doctor pesan kat I tadi”

Eham bangun dari kerusi dan melangkah ke pintu.

“Qash, U nak apa-apa tak? I nak keluar kejap, nanti I datang balik”

Aku tengok Eham sampai dia keluar dari bilik. Kenapa lelaki ni ambil berat sangat kat aku? Jumpa pun baru dua tiga kali. Aku tau la dia tu senior Ayeem, tapi takkanla sampai ambil berat sangat kat aku macam tu sekali?.

“no need”

Aku sedikit terjerit. Dan aku kembali menangis sambil memandang ke arah tingkap. Satu keluhan kasar dilepaskan.




~ End of flashback ~










“Qash, ada orang nak jumpa tu kat bawah”

Mama terjegul kepala kat muka pintu.

“sape?”

Aku menjawab malas. Rasa malas nak buat apa-apa sekarang ni. ank jumpa orang lagi la malas.

“Eham datang, nak jumpa Qash”

Mama menjawab. Lelaki tu lagi . Aku mengeluh perlahan. Mama dengan papa macam suka je Eham jumpa aku. Takkan diaorang dah lupa aku ni masih isteri Ayeem? And aku tak sangka pulak Eham tu kenal papa dengan mama sebab Eham tu anak kenalan papa.

Sejak Eham dapat tau Ayeem tinggalkan aku, hari-hari dia datang lawat aku. Mungkin simpati kot kat aku.

“yelah, nati Qash turun”

Aku bersetuju lepas mama tak keluar lagi dari bilik. Botol berwarna perang yang tersorok di bawah bantal ditarik perlahan. Aku memejamkan mata sambil memegang perut.

‘Baby, maafkan mummy. Mummy dah tak sanggup nak hidup macam ni lagi. Sunyi, sepi dan kehilangan. Mummy rasa terseksa sangat. Ur daddy pun dah pergi tinggalkan mummy. Dia dah tak sayangkan mummy lagi. Mummy dah kehilangan dia. Mummy tak tau boleh jumpa dia ke tak lagi. Maafkan mummy sayang’

Sekeping gambar sonogram ditangan aku pegang kemas. Maafkan mummy sayang. Tudung botol dipulas dan beberapa biji pil putih dibawa ke mulut. Selamat tinggal semuanya!



p/s : entry pendek je hari ni..thanks pd yg sudi bace..plz komen yer :D

26 comments:

.:kiwi:. said...

woi! tu ubat ape lak tu???
weyh Qash, jangan buat gile lagi!!!!

Anonymous said...

ayeem kejam!!!suami apa ni klu xthu nk didik isteri sndri....kcian ank tu...dia xthu pape pn lg..qash pn kejam!!!! ='(

liyana said...

qash nk wt pe 2?
don't tell me yg dye nk bnuh diri!!!!
noooooooo...ksian kt baby..
somebody,,pls hntikan..
*ayeem..smpai ht ko g cm 2 je..
siap la ko

sis zura:: xpuas bce entry kali ni
smbung ble ni kak?

Qwerty said...

oitt.
jangan mengada lah qash nak telan ubat.
baby tak bersalah.
eeeeeiii
kan dah emo.

fallenmoon said...

Jangan Qash! Dosa besar membunuh diri dan anak dlm kandungan tu. Nak masuk neraka ke? Jangan!!!!!

p/s: Ayeem mmg kejam.Ada ke patut tgglkan Qash mcm tu je. Sis, dah try senyum tapi tetap sakit hati.Waaaa..

nisha aini said...

qash nak bunuh diri ke.... alamak2..... baby camne ... hai qash x habis2 buat masalah......ayeem pun x kan lah x perasan qash pengsan.... x ambik tau lgsung...... eee..... geram lak kat ayeem...

einaa_akemi said...

Ooh!!!tidal..jgn bunuh baby..huh,kejam tol ayeem tu...jgn la baby tu xde..

korro suffian said...

maaakkkkk... stop it qash!!!!! throw them away!!!!

Ya Allah! datangkanlah satu keajaiban! jangan kau ambil n nyawa anak itu!!!!

oh tidaaaakkk!!!!

aku tak sanggup membaca nex n3!!!!

takut tak dapat terima hakikat pemergian si anak kecil....

oh tidaaakkk...

qash! hentikan semua itu qash!

istigfar qash! istigfar!

ingat Allah nak! ingat Allah!!!!

diahperi said...

napa qash cpt putus asa cian baby yg x berdosa lupakah qash membunuh diri tu satu dosa besar camna dgn baby tu nanti harap2 dia org sedar bila tengok qash x turun2 cpt selamatkan qash

Shamien said...

"Qash!! Nampak sangat U tak sayang Abang!Abang baru aja duga sikit dah nak bunuh diri?"

Qash yg bru nak telan ubat itu tak jadi nak telan. Dia tersenyum, Ayeem yang berada di hdpn pintu menerpa ke arah Qash! Qash menangis tersedu-seadn.

"Jangan tinggalkan Abang, I need U n the Baby..."

Qash tersenyum bahagia di dada Ayeem. Ternyata Ayeem masih sayangkan dirinya.

"I love U qash!!"

Ayeem meluahkan perasaannya. Dia tersenyum memandang isterinya.


P/S: cs Zura, maaf kalau sambung line sendiri, tapi memang terpaksa sebab nak tenangkan hati daripada menghempas laptop ni!!

Mujur idea awin nak smbg IAL tak terbantut lepas baca post kali ni! Si Ayeem ni mmg nak kena bom betul la!

tiekqafhea said...

erk! qash! don't dare you! aih.. sungguhlah tak syg nyawa. tak risau ke ayeem kawen len? kak zura : let me guess, nanti eham dtg say no or worse qash masuk icu n then baby je safe. n penyesalan bertimpa-timpa pd ayeem. and then ayeem try to be best father for the twins!! :)ahaa.. berangan je kan.. hee..

zura asyfar said...

kiwi : pil tdo kot?
~ qash mmg dh gila sebab terlalu sedih + kecewa..huhu

anonymous :semua kejam lam entry nih..i hate both of them..huh

qwerty : qash dh terlalu kecewa tuh..

nisha : sis pon geram ngn ayeem ni..tak peduli lgsung kat qash..

moon : semua kejam..qash dh terlalu sedih tu...huhu

amira aihara said...

isk nk bunuh diri ker???

zura asyfar said...

eina : hrp semuanya ok nnt :)

korro : hope ade miracle dtg :)

diahperi : hrp2 cm tu la...

awin : kalo la semua tu betul cm ur komen, i'm hepy for them :)

~ jgn serabutkan kepala, chill :)

tiekqafhea : mane tau angan2 tu leh jd kenyataan :)

zura asyfar said...

amira aihara : maybe kot..tgu yer next epi :)

IVORYGINGER said...

sambung la dik. jgn bhenti sekerat2x.
Lg 1 jgn la bbelit sgt ceta ni. xkan la ayeem xfaham si Qash ambik ubat cegah kehamilan just bcoz dia xbsedia n yxakin diri betul ka Ayeem sayang dia cam dl. Sbb dl Ayeem trs hilang camtu ja, dah tu tiba2x blik trs kena kahwin ngan dia.Dia msh dlm dilema. U should give her chance to talk out apa yg dia rs sebelum ni. Jgn la hukum sebelah pihak lak. Lg pun depa 2 msih belajar. xke jauh lg pjlnn hidup. Jgn dok tgesa2 sgt. Lps tu ni bila sorg xyakin dgn diri sndr, yg sorg lg dah melenting mn nk settle. Ayeem pun tlalu penting diri. Hal kecik dbesarkan. Ni dah ada ank pun bt hal. bukan ke dia nk Qash hamil. dgn harapan Qash terima dia sepenuhnya. Ni klu cik Qash mkn ubat cuba bunuh diri sbb putus asa ngan hidup mesti dia kata Qash cuba bunuh ank tu. Pdhal sbb Ayeem dah xsuka dia. Tinggal dia camtu ja ms airport. tu jd lagu tu. Tp Qash ni pun singkat akal ya. Sepatutnya dia kejar ja Ayeem p U.K. Pujuk Ayeem semula. Jd cam Ayeem dl yg bnyk bsabar cuba ambik hati Qash. Br betul. Singkaynya fikiran bila org tsayang ilang nk bunuh diri. Bodoh sebenaqnya. Mati ti roh pun xterima bumi. Kafir la ko.
Si Ayeem ni pun 1, Bila Qash susah payah cari dia, dia plak jual mahal. lps tu thegeh2x mai cr bila nk blepas ke U.K. Ape ke hal??? Klu dah sayang kata sayang. Ni kata benci tp nk bsama jgk. Ego ja depa dua. Sepatutnya sorg api sorg kena air. Ni bila ada yg mngalah sorg lg lak xnak mengalah. betul2x 2-2 budak xmatang camna nk layak jd parent??? conflict depa 2 xselesai ni ank lak jd mangsa. Pe ke hal???
Cik writer: he... panjang komen sy kan??? Awk jgn la running away the follow. Ku sangka Ayeem yg nmpk Qash pengsan ms dia bpaling nk tgk Qash. Ni apasal tetiba muncul si Eham. Xnk la hero ganti ngan org lain. xnak la apa blaku pd Ayeem n Qash n Baby. Someone help them!!!

zura asyfar said...

ivory ginger : insyAllah zura akn smbung..sorryla kalu cite ni berbelit sket..zura pon dah pening..huhu

~ hrp2 ade someone yg help them..thnks ats komen yg pjg lebar..nmpknye zura kene fikir balik storyline cite ni :)

Shamien said...

caiyok sis zura!!!gogogo!!

zura asyfar said...

thanks awin : i'll try my best :D

Fatin Aqilah said...

cayuk k.z!!!kmi ttp sokong akk...

wlupn cite ni agk b'belit & byk saspen, tp ttp best!faveles~(mcm mknn lak)hihi...

ia dptkan hidupkn watak hero+heroin & buat readers tak bosan dgn jln cite.

zura asyfar said...

f.aqilah : thnks bnyk2..syg kamu ketat2..hehe

~ haha..soryla if terlalu bbelit n bnyk saspen..actually tak nak wat citer ni mendatar je..

~ hrp2 sesanagt readers tak bosan bila bace :D

Shamien said...

nononnonoooooooooo!!!Tak pernah bohsan!!sis, kalau takde idea utk yg ni, smbg la donut n DYLM!!hik3

zura asyfar said...

hehe..ok2..rasenye sis akan post satu lg entry my little shark ni sebelum pergi bercuti, tp tak jnji la ptg or mlm ni :D

akira_bita said...

glerr... nak bunuh diri tol2 ke??

Anonymous said...

omg....jgnlah jd ape2....mintak2 ade yg sempat thn qash telan pil tu..suh muntahkn balik ke kannn......bilelh diaorg ni nk bahgia kannnn....

zura asyfar said...

akira_bita : agaknya cam tu la..

anonymus : hrp2 ade yg selamatkan qash..bahagia>tgu next epi..br start menaip utk epi -19 :D