:: My gangS :: TQVM

Sunday, November 13, 2011

SKET JER TEASER TUK BAB 15 SSId


Firash keluar dari biliknya apabila terdengar bunyi suara gelak ketawa dari ruang tamu. Dia terserempak dengan Mak Long Inah yang sedang melangkah menuju ke dapur. Segera senyuman manis dilemparkan seraya tangan wanita itu dikucup mesra.

“Selamat hari raya Mak Ngah. Maaf zahir batin.” Ucap Firash ikhlas.

Mak Long Inah tersenyum. “Hmm, Selamat hari raya. Mak Ngah pun macam tu jugak. Eh tak apalah, Mak Long nak pergi dapur ni jumpa Tok Wan.” Balas Mak Long Inah. Firash hanya mengangguk perlahan dan langkah kembali diatur menuju ke ruang tamu.

Matanya tertancap pada Haqimy dan Imah yang sedang berbual sakan dengan Syaf di ruang tamu. Dia menyorokkan sedikit tubuhnya di kabinet hiasan itu. Kelihatan ketiga-tiga mereka bergelak ketawa seolah-olah sudah lama mengenali.

“Aku ingat kau main-main aje semalam. Tak sangka pulak nak bagi betul-betul.” Ucap Syaf sambil tersenyum. Tangannya sedang menyambut angpow raya yang sedang dilhulurkan oleh Haqimy. Lelaki itu hanya tergelak kecil.

“Alah, aku tak berkira lah!. Time sekolah dulu pun, aku mana pernah miss bagi kau angpow tiap kali raya. Nasiblah raya cina aku tak bagi sekali.” Imah hanya memandang mereka berdua berbual. Sesekali tangannya mencapai balaang kuih raya yang berada di atas meja.

“Dah kau layan sangat aku masa tu kenapa? Aku tahulah masa tu aku tak matang lagi.” Balas Syaf sedikit ketawa. Memang dia masih ingat lagi kenangan semasa mereka berdua sekolah dulu. Haqimy seringkali memberikannya duit raya tiap kali raya walaupun masa tu dia tak adalah mintak pun. Namun tradisi itu terhenti apabila Haqimy melanjutkan pelajarannya ke UK.

“Aku tak berkira lah pasal tu Syaf. Lagipun tu duit aku bukannya duit mak ayah aku.” Balas Haqimy. Dulu semasa dia masih bersekolah, rajin juga dia mengajar tusyen secara sambilan untuk budak-budak yang perlukan tunjuk ajar untuk menghadapi Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

“Yelah-yelah. Aku tahu. Tapi macam banyak aje ni.” Luah Syaf ketika menarik dua keping not biru dari sampul duit raya berwarna maroon itu.

“Tak ada banyak sangat pun tu. Kalau kau tak nak, bagi balik je.” Balas Haqimy. Syaf mula mencebik.

“Eee dah bagi pun, dah nak mintak balik pulak. Buruk siku betul! Tengok aje lah along kau ni Imah.” Syaf mengutuk Haqimy. Imah tersengih-sengih.

“Along memang macam tu Kak Syaf. Layan aje lah perangai dia yang tak matang tu.” Sambung Imah sambil mencebik. Dan ketawa mereka bertiga berkumandang di seisi rumah.

Firash merengus kecil. Alah, dapat duit raya seratus pun dah kecoh! Macam tak pernah dapat duit raya aje! Tapi macam mana Haqimy dengan Syaf boleh kenal? Sampai siap cakap masa-masa sekolah lagi? Apa dia orang berdua tu memang satu sekolah ke dulu? Fikir Firash sebelum berjalan menuju ke pintu.

“Eh abang Firash.” Tegur Imah apabila ternampak kelibat abang sepupunya itu sedang melintasi mereka bertiga. Serentak itu, ketawa Syaf tiba-tiba mati. Matanya turut merenung sama ke arah Firash yang sedang berhenti itu.

Firash berpaling sekilas ke arah mereka bertiga sebelum kembali mengatur langkahnya menuju ke pintu.





p/s : teaser ni dh boleh bace kt grup semalam..ni br ade masa nk post kt blog....btw kaver dh tukar sbb ade yg tgur..harap okeylah ngn kaver baru ni...enjoy ;)

6 comments:

aisy said...

cover lame x ok k?? ok jek, tp yg bru ni lg sweet.heheeh..kak, ader ksilpn k, slamat ari raya mak ngah k, mak long kak..confius ni.heheh

zura asyfar said...

bukan tak ok..ok jep..cume ade yg tolong buat yg baru..tu versi tak edit lg...mmg ade silap sbb br je taip..hehe

mimi syafiqah said...

yang ni yang xbtolkan lg ek?

YONG JIAO XIU said...

best2 hehe. xsabar ni

zura asyfar said...

mimi ; tak lg...sbb copy dr grup fb..

yong : hehe...sabar2 :)

Wild Cherry said...

kaver baru pon cantik... xsabar nk bace yg full pnye..