:: My gangS :: TQVM

Thursday, March 24, 2011

When a Gay Fell in Love with a Tomboy - 2





When a Gay Fell in Love with a Tomboy -2






“Raze, kau dah siap belum?”

Aku jerit dari beranda bilik aku yang setentang dengan biliknya. Ternampak-nampak je kelibat dia berjalan ke hulu ke hilir dari sebalik langsir. Apa lagi yang dia tengah buat tu? Dah masuk pukul 9 malam dah ni. Kata tadi lepas Isyak nak datang rumah aku jumpa mama dengan papa. Ni tak sampai-sampai lagi. Kalau lewat-lewat sangat, mama dengan papa dah masuk bilik susah pulak. Aku kalau boleh nak je hal ni dipercepatkan, tak nak la ditanggu-tangguh .

“err...Qale, aku nak pakai baju apa ek? Tak tau nak pilih yang mana satu ni?”

Raze muncul dari sliding door dengan kemeja dan tshirt kat tangan. Aku tepuk dahi bila tengok dia yang masih tak berbaju tu. Tak siap lagi rupanya. Hanya jeans je yang tersarung kat badan. Adoyai, fault betul la dia ni.

Tapi kadang tu terasa macam nak gelak pun ada bila tengok Raze bersemangat gila nak jumpa dengan mama dengan papa aku. Macam nak pergi jumpa bakal keluarga mentua pun ada. Hehe..Aku tersenyum-senyum depan Raze.

“yang kau ni tersenyum-senyum apa kes? Dah mereng tengok aku?”

Raze menggoyang-goyang baju kemeja dia depan aku. Aku yang tengah berangan tu sedikit tersentak. Ngee, jauhnya kau fikir Qale. Mertua bagai, kau betul-betul nak kahwin dengan Raze ke?

“haa..Err..Kau pakai je la tshirt tu. Bukannya nak pergi majlis rasmi pun, setakat nak datang rumah aku je”

Aku letak jari kat bibir sambil fikir. Ok la tu kot Raze pakai tshirt putih tu. Tak la nampak skema sangat dari pakai kemeja.

“emm..Yela-yela. Kau tunggu aku kat depan pintu nanti tau”

Raze sempat lagi berpesan. Aku menjeling. Huh, siap kena tunggu dia lagi tu. Macam la selama ni tak pernah datang rumah aku pun. Kira rumah kitaorang ni dah jadi macam hakmilik kitaorang berdua, suka-suka je datang dan pergi. Lagipun mummy dengan daddy Raze tu rapat jugak dengan family aku. So aku dengan Raze dah macam adik beradik dah dan merangkap best friend forever. Yerla, dia pun tua dua tahun dari aku dan masing-masing anak tunggal, tak ada adik beradik yang lain.

“ok, dah-dah cepat pergi”

Raze tunjuk sign thumbs up dan melangkah masuk ke biliknya. Aku still termenung menongkat dagu pada pagar beranda. Betul ke apa yang aku tengah buat ni? Tapi kalau aku tak buat macam ni, sanggup ke aku kalau kena kahwin dengan Azrel Aqif tu? Huh, dengar nama pun dah seram semacam.

Tapi kan, agak-agak mama dengan papa boleh terima tak kalau aku cakap yang Raze dengan aku tengah couple? Macam mana ek reaksi diaorang nanti? Harap-harap la diaorang tak terkejut dengan berita yang akan aku bawak ni.







“Qale,aku rasa cam dah ketar lutut je ni”

Raze bagitau aku masa aku ada depan pintu rumah dia. Mengada-ngada punya orang la. Ada ke patut aku pulak kena pergi jemput dia kat rumah? Tadi dan-dan je suruh aku tunggu dia kat depan pintu rumah aku. Huhu,harap muka je hensem tapi tak gentleman langsung dia ni. Aku mengutuk dalam hati. Mengutuk depan-depan takut nanti dia cancel pulak plan aku ni.

“kau ni.. Relax la..Macam nak pergi berperang je”

Aku sengih depan Raze yang yang aku rasa macam skema je pakai tshirt kolar tu. Tadi dia siap nak tuck-in lagi tapi aku tak bagi. Ni pun macam kelakar pulak tengok muka dia yang dah pucat semacam je. Rambut yang tadi kemas masa keluar dari rumah, habis dah terjuntai turun kat dahi. Dah macam langsir tingkap pun ada..hehe.

“kau bolehla cakap cam tu sebab tak kena kat kau. Try la duk tempat aku sekarang ni”

Raze merungut-rungut sambil berjalan sebelah aku. Aku buat endah tak endah je. Nanti kalau layan, entah bila la nak mulakan plan aku ni.

Masa kitaorang dah sampai depan pintu pagar rumah aku, tiba-tiba Raze capai lengan aku. Aku terkejut lalu pandang dia sambil jungkit kening. Apasal pulak ni?

“janji Qale, apa-apa hal kau back-up aku”

“yela-yela. Tak kan ada apa-apanya la. Bukannya kau tak biasa datang rumah aku pun”

Aku senyum tengok Raze. Dia menarik nafas panjang sambil pejam mata. Sampai begitu sekali dia punya gelabah. Aku yang nak tergelak sampai kena tahan gelak. Mana boleh nanti kalau dia ubah fikiran, naya je aku kena kahwin dengan si Azrel tu. Hee, mintak simpang jauh-jauh.

“yang tu lain, datang jalan-jalan sambil makan-makan. Ni datang untuk jumpa bakal mertua”

Raze kembali berjalan-jalan kat sebelah aku. Aku mencebik.

“Qale”

Raze panggil aku lagi. Aku berpaling pandang dia masa kitaorang dah sampai depan pintu rumah.

“apa lagi ni?”

“ serius aku cakap, aku rasa takut je. Tak jadi la cam ni” Raze dah berpusing ke belakang. Ai mamat ni, nak patah balik ke? Habisla rancangan aku kalau macam ni.

“jangan nak ngada-ngada nak cancel pulak. Kau kan dah janji nak tolong aku. Jom masuk”

Aku tarik jugak tangan Raze dan masuk ke rumah. Sejuk gila tangan dia ni. Rasa macam menggigil pun ada jugak.








“eh Raze, duduk la”

Papa yang tengah lepak dengan mama kat ruang tamu sambil tengok tv tu pelawa Raze duduk. Aku duduk kat sebelah Raze kat sofa L-seater. Mama hanya senyum je tengok Raze. Permulaan yang baik ni. Aku sengih dalam hati.

“ma, pa. Qale nak cakap something ni”

Aku memulakan perbualan sambil pandang tepat wajah mama dengan papa. Aku jeling ke arah Raze yang tengah statik kat sebelah aku. Aik, dah jadi macam tunggul dah. Mata je yang berkelip-kelip..hehe.

“ada ape ni?”

Mama dah pandang aku semacam. Aku gigit bibir. Macam mana ek nak cakap ni? Agak-agak mama marah tak? Aku cuit Raze kat sebelah suruh bersiap sedia.

“err..Pasal lamaran Uncle Syud ngan Auntie Na tu, boleh tak kalau Qale tolak?”

Aku tengok mama dengan papa saling berpandangan. Adoyai, semacam je pandangan diaorang kat aku.

“kenape pulak? Qale dah ada orang lain ke?”

Papa bertanya lembut. Ada peluang ni. Lagipun papa jenis cool tak suka marah-marah macam mama. Aku tarik nafas panjang sebelum menjawab soalan papa.

“sebenarnya Qale dengan Raze tengah bercinta sekarang ni”

Perlahan je aku jawab soalan papa. Tak sanggup langsung nak pandang muka mama tu. Gerun.

“apa?”

Tersentak aku dengar suara mama yang kuat melengking tu. Aku tengok Raze kat sebelah dah tak senang duduk. Dia meraup mukanya berkali-kali. Ah sudah, drama sudah bermula.





**************************************************





“betul ke korang berdua ni bercinta?”

Papa bertanya. Aku pandang Raze kat sebelah sambil buat isyarat suruh dia jawab soalan papa.

“err..emm...Betul uncle. Saya cintakan Qale. Kalau boleh saya nak kahwin dengan dia secepat mungkin”

Aku dah ternganga kat situ bila Raze jawab macam tu kat papa. Baik punya jawapan dia bagi kat papa. Tapi ok jugak sebab tadi aku lupa nak hafal skrip dulu dengan dia.

Aku tengok mama dan papa saling berpandangan. Haila, jangan la papa dengan mama marah kat Raze pulak. Takut jugak kalau diaorang tak terima ‘hubungan’ aku dengan Raze ni.

“betul ni kamu berdua bercinta? Atau berlakon je semata-mata sebab nak tolong Qale ni?”

Mama menjeling tajam kat arah aku. Mama macam dapat baca apa yang ada dalam fikiran aku sekarang. Seram betul.

uncle ingat korang berdua berkawan baik je, tak tau pulak tengah bercinta”

Papa sambung lagi sambil senyum.

“betul auntie, uncle. Dulu memang kawan-kawan je. Lepas tu baru bercinta. And sekarang ni saya memang betul-betul cintakan Qale. And saya harap sangat auntie ngan uncle dapat restui hubungan kami ni”

Raze siap genggam tangan aku lagi. Aku terkedu sekejap bila dia buat macam tu. Mama mengeluh panjang bila dengar jawapan Raze tu. Dia bersandar kat sofa sambil pegang kepala.

“nampaknya tak jadila kita nak berbesan dengan Na dan Syud”

Mama menjawab lemah. Aku dah nak melompat kat situ bila dengar mama cakap macam tu.

“tu la awak, suka-suka je nak jodohkan dia dengan Azrel tu. Mana tau anak kita dah ada orang lain. Lagipun saya tak berapa berkenan sangat dengan perangai dia tu”

Papa perli mama. Aku dah tersenyum-senyum sambil pandang Raze. Horrey, rancangan aku menjadi. Ni yang sayang lebih ni kat Raze.

“awak ni jangan burukkan Azrel la. Dia tu baik budaknya”

Mama back-up jugak anak kawan baik dia tu. Aku yang dengar buat muka menyampah. ‘Baik’ sangat la tu.

“yela-yela. Awak semuanya betul”

Balas papa. Malas kot nak gaduh dengan mama.

“err..Pa, ma..Kira kitaorang dapat restu la ni?”

Aku beranikan diri tanya soalan. Tu pun macam tergagap je.

“sape kate kami dah restu?”

Mama mencerun pandang kat aku. Haila, ingat dah settle hal ni. Aku jeling kat Raze yang hanya diam je.

“abis tu cam ne kitaorang nak kawin kalau papa ngan mama tak restu?”

Mama berdiri dan berjalan menghampiri aku. Apa pulak yang mama nak buat ni?

“Qale, Raze, mama ada syarat untuk kamu kalau nak dapat restu mama ngan papa”

Mama pegang bahu aku sambil tersenyum. Senyuman yang tak boleh aku tafsirkan. Apa syarat mama? Aku saling berpandangan dengan Raze.




29 comments:

Qwerty said...

ahaaa.
comellah dorang.
syarat ape ye mama letak?
hurrrm. kot suruh si qale ni jadi perempuan ayu ke?
haha.
next2.
=D

Acik Lana said...

hehehe...betol..comel gilak!hehe

zura asyfar said...

qwerty : hehe..comel kan? :)
~ syarat ape ek? tggu..hehe

acik : hehe :)

tiekqafhea said...

wah excited nak bace next!
btw, lawa background. :)

Miqael Arshad said...

next!!!!!!!

zura asyfar said...

tiekqafhea : hehe..tq2...

~ br je tukar background cz yg dulu tak nmpk tulisan sisi kiri..

mike : :D

sAkEeNa said...

curios ini...syrt apakah...ahahahaha...nex2..

zura asyfar said...

sakeena : haha..sabar2 :)

Anonymous said...

best nyew..cpt2 aek smbng..daa x sbr daa niem..hehhehe

zura asyfar said...

anoy : tq2...sabar yer..hehe

WITHOUT A SOUND said...

waaa...syarat apakah???
comel la Raze tur..ngeee adeh..adeh... nak ckp jugak diorng comel sgt >.<

zura asyfar said...

W.A.S : hehe..tgu next entry...dh bgga dia tu ramai puji comel..hehe

fallenmoon said...

Mesti raze cute giler! Hehehe :D

E-man Sufi said...

ape syarat tu??? cepatlah!!..huhuhu..tetibe teruja..keh3..best n tabik spring..^_^

zura asyfar said...

moon : hehe...cute sgt2 :P

e-man : syarat? tgu yer..hehe..anyway tq :)

.:kiwi:. said...

sis suka bg suspens.. huhu

zura asyfar said...

kiwi : hehe..dh jd habit lak :P

Anonymous said...

rasenyer raze tu mmg dah ada perasaan kot kat qale...tu yg dia ketaq jer nak jumpa mak bpk qale...~lynn~

zura asyfar said...

lynn : haha...maybe kot :)

Ros said...

suspen ye...hehehe.next plz :)

zura asyfar said...

ros : hehe..bg readers suspen sket :)

OkiE a.k.a WitcH said...

ergg..excited2x!
sambung lg kak zura :)

zura asyfar said...

okie : mmg nk smbung tp sis tak berape sihat lg ni..kene tgu sihat dulu :)

nisa said...

jeng jeng jeng...
syarat pe erk??
cpt smbung tau..best!!!^_^

zura asyfar said...

nisa : nk taw kene la tgu smbungan dia :)

fara said...

cpat sambung!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zura asyfar said...

fara : otw smbung ni :)

fara said...

hehehe...xsabo nih...

zura asyfar said...

fara : sabar2 yer..sis skrg bz editing manuskrip..tu yg lmbt upload citer :)