:: My gangS :: TQVM

Saturday, June 30, 2012

Penjelasan isu ciplak antara karya yierda badrieshah dan rehan makhtar

Assalamualaikum dan selamat tengah hari...

hari ni tak update cerita ape2..tubuh still penat sbb terkejar kejar balik dr pesta buku semalam tak habis lagi..balik ptg smlm dan sampai kul 2.15pagi and tak tdo smpai skrg cz en hubby ade meeting awal pagi tadi..okay citer pasal pesta tu tak hot sgt kan? Pergi jumaat hr tu takde org pn kecuali hr sabtu smlm...maybe hr cuti kot.. .

Okaylah..zura jumpe blog link yierda badrishah tu kt blog mereka punya..tatau sape yg bagi so i just click n bace lah skit2..bile baca lama lama eh cam kenal je cara olahan ni...so takpe, bace dr awal sampai bab 33...then ptg jumaat sampai s.alam tu baru lah bagitau kt rehan makhar face to face...serius dia terkejut giler...tak payah cakaplah macam mana..katenye bace cm karya dia sendiri..sape2 ikut citer suami tak ku hadap tu tau lah kan camne ayat syai a.k.a syaima..zura tak smpt nk print blurb smlm sbb yierda ni dh delete...so takpe...tapi siyes kecoh n ade yg syorkan dibawa ke tengah atau pihak atasan..ada jugak yg suh saman tp kite fikir secara matang la kan...jgn terburu-buru nak ambil tindakan sbb citer kt blog ni takde hakcipta tak macam buku yg dh kuar kt pasaran...ade no ISBN bagai..kalau citer STK tu dh ade versi cetak, mmg boleh diambil tindakan...   Dan selepas berbincang dengan pelbagai pihak..novelis otai...peminat novel tegar semua, so kite tgu reaksi dr pihak sane...dan smlm rehan makhtar cakap yg yierda dah pm dia mtk maaf n serah diri...ni bukti dia..printskrin dr fb...tp printskrin pm yierda kt rehan, zura takde lah...
Lastly nak cakap..kite kt malaysia susah sket nk mengaku karya kite walau kt blog sendiri sbb takde akta kalau tak silap zura..sape publish dulu versi cetak, karya tu akan jd milik dia walau meniru...so utk semua yg nak tau pasal story ni...hal dh settled...kes ni dh tutup sbb dia dh mtk maaf kt fb...sblm ni tatau dia ade fb pun..so jgn ade yg mengungkit lg...gunakan bakat yg anugerah tuhan tu sebaik mungkin kerana tak semua orang ade bakat tu...insyaAllah ade rezeki, takkan ke mana mana...peace no war..wassalam..   P/s : maaf jika terasa hati ngn entry ni..sebaiknye bermaaf maafan lah...dah dekat nk puasa kan? :-)
posted from Bloggeroid

17 comments:

Yusnida Tajudin said...

Alhamdulillah klu dah settle.. dunia ni kecik je.. ke mana2 kita berpusing akan bertemu juga dgn wajah2 yg sama. Apa pun, setiap org tak lepas drp melakukan kesalahan, tak kira kecik @ besar, sbg pesalah dgn meminta maaf n mengaku kesalahan itu adalah keberanian yg sgt dihormati.. dan bg mereka yg memaafkan, tidak akan rugi sedikit pun.. tak gitu..

Sebagai otai2/senior2 dlm bidang penulisan ni, beri mereka ni semangat utk terus berkarya dan mencari identiti diri sendiri.. kdg2 manusia ni mudah terikut cara idola mereka..

Jujur dlm menulis, ikhlas dr jiwa n hati.. insyaAllah, ada sesuatu utk kita nanti..

zura asyfar addy rifqhiey said...

@Yusnida Tajudin


Yer betul tu kak yus...setiap dr kite takkan terlepas dr wat kesalahan..mungkin kite admire sgt n boleh jd terikut..ape pon boleh jd...sbb tu smlm berbincang dgn ramai...dgr nasihat org lama semua...tp berwaspada tu tetap ade...nak nak penulis yg baru tgh naik...

Actually ngn zura sekali pon tertekan kejap ngn hal ni..sbb ramai desak nak tau cite sebenar...pi pesta buku pn, semua bercakap pasal ni...dats y wat entry ni hr ni walao lgsung tak tdo sejak pagi smlm...ape pon kes dh settled semua dh :-)

princess ryanna said...

ohh..dah agak dah..rupa2nya isu ni yg kecoh..sebenarnya saya mmg ikut dua2 cerita tu dan mmg best..tp betul jgk tu kdg2 smpai terkeliru dua-dua watak dalam cerita tu sebab pengolahan ayat mcm lebih kurang je kan....

Ainaa Azlan said...

ah, sy memng ad dngr2 jugk kecoh psl ni. tk silp ni kan blog dy ? http://yierda-badrishah.blogspot.com/

ke blog org lain? mujurlah dy dh mengaku. dbuatnya xmngaku n senyap smpai sudh... pening kepala dbuatnya kak rehan. huhu

qminz said...

@Yusnida Tajudin agree with yusnida.

berani tampil dn mengaku kesalahan...
at least dia mintak maaf. harap lepas ni dia akan dpt ilham sendiri^^

E-man Sufi said...

klu x silap karya yierda ni ada gak yg siar kat penulisan2u kan...pernah jugak la baca tp tang yg sama ngan rehan punya tu blum bc lg...
adess....apalah buat keje cenggitu...tulis guna bakat sendiri dah la...ini ciplak org punya,tak kesian lgsung ngan tuan punya karya...klu buat keje cenggitu jgn harap ler nak jadi penulis berjaya..x jujurlah namanya tu...

R&D POLIMAS said...

alhamdulillah dia dah mengaku salah. in US kalau dah memang idea & karangan di blog sebijik-sebijun, tu dah kira infringement- an offense, kena dakwa kat mahkamah tu. kat Malaysia i tak berapa sure. just to be sure, better ask MyIPO at its web. they have copyright expert. posting questions are free.

zura asyfar addy rifqhiey said...

@princess ryanna

Yup..pengolahan same...ayat same n dialog same...nama watak ppuan pun lebih kurang...rehan makhtar ( nur syaima) n yierda punye pulak (nursyaireema)..

zura asyfar addy rifqhiey said...

@Ainaa Azlan


Yer..betul tu link dia..sini susah skikit nk bg link cz taip ngn tabs...haah, naseb dh mangaku...kalo tak, yierda tu lebih teruk kena hentam ngn fans rehan makhtar...

zura asyfar addy rifqhiey said...

@qminz

Tajuk lebih kurang same..genre same tak pe lg..bila dah masuk cara pengolahan dan dialog yg same..nak nak jenis dialog madah berhelah ni, memg org marah..sape sape pon akan marah kalo jadi hal macam ni...itu bukan dh kebetulan atau klise...itu copy n paste...

zura asyfar addy rifqhiey said...

@E-man Sufi

Kt p2u ade hntr tp karya lain..ni citer baru tp dia cakap dh lama tulis...tapi kalao dia hntr p2u, memang dia cr pasal lah..sana readers beratus ribu..konpem kena hentam sampai takleh bangun...sy dh kena kak...tu pon sbb salah penggunaan pov ngan scene yg dikatakan daring jer...hehe


Btw cm kak eman cakap td lah..nk berkarya kenalah jujur dan ikhlas dari hati..dh jadi macam ni mmg susahlah..nak nak jenis kipas susah mati ni..,dorang lebih meletups dr penulis...konpem yg buruk buruk je akan disebarkan sne sini..

zura asyfar addy rifqhiey said...

D Polimas - betul tu..kalau kt Us, benda ni dh jd kes mahkamah n boleh kena saman namun rasenye tak kt sini cz takde akta...lgpn kbnykn penulis yg ade blog ni, dorang tak dftrkn cpyright sbb bukan blogger tegar macam web web besar tu...

Kathy Tuah said...

zura, bila sy baca entri ni, timbul perasaan takut pulak..yelah bukan senang nak hasilkan sebuah karya dgn idea yg menarik..harap2 kita sume akan dijauhkan benda mcm ni samada karya kita ditiru atau kita meniru.. tolonglah berkarya secara jujur..


buat rehan pulak, teruskan berkarya. ye.insyaAllah ada 'sesuatu' yg menunggu after apa yang terjadi ni :)

Wild Cherry said...

bagus la dia da ngaku bersalah.

Rehan Makhtar said...

ZUra..thanks buat penjelasan.. takpe dia dh mtk maaf..so ok la..aku mmg maafkan harap kami sama2 boleh belajar lps ni.. nak belajar tak salah sbb kita pon masih jugak belajar.. no hal la cuma mula2 tau ni terkujat la jugak..huhu.. apa2 pun maaf semua n thanks..

Miss FF said...

hmm.. naseb baik dia dah mintak maaf kalo tak memang patut dihentam habis-habisan... ada ke tiru karya org.. ish.. ish... oklah nak marah lebih2 pun x leh... we are not perfect & sikit sbyk akan buat silap kat mana2.. tp harapnya lepas ni takdelah lagi benda2 camni berlaku lagi...

strawberry.chocolate81 said...

alhamdulillah...akhirnya terjawab sudah....ape la....tengah syok3 layan jadi cenggini plak....tp x pe lah dai dah mengaku 2 dah kira bagus...seharusnya seorang penulis itu perlu ada identiti sendiri...x perlu nak ciplak orang punya kan....