:: My gangS :: TQVM

Saturday, May 7, 2011

Special Entry Sempena Hari Ibu


Special Entry Sempena Hari Ibu


As –salam semua…Entry malam ni sempena hari ibu esok..walaupun zura dah jadi seorang ibu dua tahun lepas (18/04/2009), zura tetap terluka dengan sikap ibu kandung zura..Entry ni bukan untuk menagih simpati korang tapi berdasarkan kisah benar iaitu kisah hidup zura sendiri..moga sesiapa yang baca entry ni dapat mengambil sedikit iktibar dan teladan..

Zura dilahirkan pada 31/07/ 1985 iaitu jatuh hari rabu..zura still ingat mak sedara zura ( yang bela sejak umur tiga hari sampai sekarang), dia cakap ibu sebenar zura tak suka zura masa lahir..tak tau sebab apa tapi apa yang diceritakan oleh tok (atuk) memang benar la ceritanya.

Dari cerita tok, zura tak pun disusukan oleh ibu kandung zura sendiri..maksudnya sejak lahir sampai zura diambil oleh mak sedara, hanya minum susu tepung je…tak tahu sebab apa tapi apa yang zura tahu ni disebabkan oleh mak sedara zura dah mintak nak bela zura sejak zura dalam kandunga lagi..so dia tak nak la ambik risiko untuk susukan zura..serius memang pelik tapi itulah hakikatnya..permintaan dari mak sedara zura ni dari zura umur tujuh bulan dari kandungan…so ibu zura ni tak ada la beli kelengkapan atau persiapan nak menyambut kelahiran zura..memang sedih sangat kalau dengar.

Itu kisah masa zura lahir. Bila dah cukup umur tiga hari, mak sedara datang ambil zura..tak adalah jauh sangat cuma berbeza kampong je. So hidupla zura tanpa tahu sape ibu kandung zura yang sebenar. Yela, kalau bagitahu pun memang takkan faham jugak sebab kecik lagi.

Tapi macam apa yang fakta2 cakap sekarang, kalau baby ni tak disusui oleh ibunya sendiri, antibodynya akan lemah..memang zura akui..demam tu kalau cakap sebulan ada lah tiga empat kali.. dan bila besar sikit, gastric pulak ambik tempat..memang teruk la jugak sebab kalau nak pergi mana-mana pun kena sediakn ubat..maknanya kalau tak ada ubat, memang susahla nak survive..

Dan kalau cerita pasal raya, zura boleh raya sehari je.hari kedua konfem dah duduk kat hospital..tak boleh langsung makan kuih raya..nak makan tapai or benda2 pelik lagi la..tapi yang sedih sangat masa ayah sedara zura bagitahu ibu kandung zura yang zura sakit kena masuk hospital, dia boleh cakap “ dia bukan anak aku”..Dan zura memang terasa hati sangat bila dia cakap macam tu. Kalau korang ada kat tempat zura, korang akan terasa hati tak? Ibu kandung sendiri tak mengaku anaknya sendiri..

Zura tabahkan hati dan tetap teruskan hidup macam orang lain. Walaupun adik beradik zura ramai tapi tak sorang pun yang baik dengan zura sebab ibu kandung zura dah fitnah macam2 kat zura.,tak ada langsung yang nak tegur langsung..even ada makan-makan or kenduri pun diaorang tak ajak..zura tak adalah hadap sangat cuma nak jugak rasa hidup ada adik beradik macam orang lain.

Bila dah besar macam ni, macam2 lah dia cakap kat orang lain..zura dapat masuk poli pun diaorang dengki, masuk sekolah best sikit pun diaorang dengki sebab adik beradik zura yang lain ada yang darjah empat dah tak belajar. Zura tatau apa sebab diorang pandang serong kat zura..tapi kalau ada salah sikit tentang zura, habis satu kampong diorang akan jaja cerita..masa tu zura jadi malu sangat sampai sanggup pergi sekolah jauh2 dan duduk je kat hostel tak balik kampung..dan sekarang diaorang masih lagi bersikap macam tu…

Sempena hari ibu ni, zura harap sangat perangai dia akan berubah dan hargai anak-anak yang dia ada..zura tak pernah sekali pun benci dia walau dia tak mengaku zura ni anaknya…sebab zura tahu doa anak yang soleh saja yang akan bantu kita di akhirat nanti…



P /s : Selamat hari ibu pada yang dah bergelar ibu….peace :)

14 comments:

Eiymah@Fatin Farehah said...

Sedih sangat baca luahan hati zura. hidup ni macam macam dugaan kan Zura? Walaupun kadang2 ada yang macam xpercaya. Saya harap sangat mak Zura akan sedar kesilapannya. Zura banyakkan bersabar ya..Insya-Allah, segala dugaan yang Allah beri itu ada hikmahnya..Bersabarlah..

fallenmoon said...

Sabar ye sis. ada hikmahnya di atas semua dugaan yang Allah bagi kat kita .Selamat hari ibu sis! :D

liyana said...

besar rupenye dugaan sis slame ni..
xsangke..hope kesabaran n ketabahan sis akan brthan smpai la muncul hari ur mum 2 brubah n sdar keslapn dye
sis tabah ea hdapi dugaan ni..

btw kalo sis tringin nak rase hidup ade family n adik bradik mcm org len..
sis anggap la org2 yg slame ni follow sis kat ur blog,fb n sape2 jela yg slalu bg sokongan sbagai family sis..
yana sndiri da anggap sis mcm akak yana sndri..

de hikmahnya dugaan sis ni..
1 day,insyaallah sis pon akan bhgia mcm org len

zura asyfar said...

eiymah : yer...zura terpakse sabar walau kadangkala hati ni terluka...it hurted me..tengs sudi komen :)

moon : tengs moon :D

blinkalltheday said...

zura sabar yea..xpe2,zura still ade anak..pelepas rindu..kite xleh paksa org syg kan dan sukekan kite,cume kite blh berharap sj keajaiban akan muncul..sy doakan yg terbaik wat zura..

zura asyfar said...

yana : hmmm..dh tatau nk ckp ape..maybe semua ni dah takdir...nk ditegur lagi la tak boleh..dimaki dikeji lagi ada la...hope dia akn berubah satu hr nnt...

~ mmg sis dh anggap kawan2 dlm fb n blog ni cm adik beradik sis sndiri :)..tengs yana..

blinkalltheday : betul kite takleh paksa org sayangkan kite even ada kene mengena ngn kita..cume dia saje yg satu hr diaorg akan terima kita...tengs blink :)

Wild Cherry said...

Menitis air mata wc bace en3 sis ni.. WC harap sis zura sabar n doa byk2.. Harap2 satu hari nanti sis n keluarga akan bersatu..

fadilahtamin said...

sis~~~
sedihnye perjalanan yg terpkse sis tempuhi slame nie...
ingt dlm novel je mcm nie..rupenye kish sis lg menyayat hati...
kadg2 org ckp sruh sbr...yg diduga tu je yg taw camne nk bersbr...
kadg2 org ckp..terima n redha je ngan ujian tuhan ni..ye btol..tp kadg2 org yg diduga tu sndri x taw dia sbnrnye btul2 redha ngan ujian nie sume...coz kadg2 org tu akn mengeluh knp n mengapa bnde nie sume jd kat dia...
walaupon slpsnye akn bnyk hikmah yg kite akn dpt...kite x taw smpai kite fikir sume tu...
harap sis terima nie dgn redha...ini je yg mmpu saye ktekn kt sis....*peace*=D....

P/S:SAYE SGT RINDOO NGAN RAZE N FAJIE...=)

.:kiwi:. said...

susah untuk kita ubah orang... tp apa yg kita boleh buat ialah doa agar dilembutkan hati mereka untuk melakukan perubahan.

so, specially for this day... nk wish kat sis... HAPPY MOTHER'S DAY... smoga dikurniakan anak² yg soleh dan solehah dan family sis sntiasa bhgia hgga keakhirnya... :)

cubitkan anak sedara kte tu (anak sis laa..) utk kte... geram dgn budak comel tu.. hehe

aiscream cokolat said...

speechless! tersentuh hati saat membaca luahan hati kak zura..erm berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. bersabarlah selagi anda mampu bersabar, tabah dan kuat selagi anda masih lagi dberikan kekuatan itu. moga ap yg kak zura lalui pada masa dulu hingga kini akan membuahkan seribu kemanisan pada hari yang mendatang. insyaallah selagi kita masih lagi berada dbawah payung kasih-NYA kasih yang hilang itu xkn terus hilang sebaliknya akn dgantikan dengan sesuatu yang kita tidak jangkakan...amin~

buat kak zura selamat hari ibu dan juga utk mereka2 yng bergelar ibu dan bakal bergelar ibu...

hud said...

hmm..sabar ye zura. tak tau nak cakap apa..banyak2 bersabar ye?

zura asyfar said...

allz : tatau nk ckp ape lg..cume tengs pd yg sudi bg nasihat n komen tu...n tengs jugak pd yg wish...lurve u allz :D

Elena Eqmar said...

setiap yg terjadi pasti ade hikmahnya...Allah takkn menduga hambanya yang tidak mampu utk mengaharungi dugaan tu...anda amat bertuah sbb Allah memilih anda, hambanya yg kuat n tabah utk harungi dugaannya.... semoga anda menjadi seorg insan yg tabah n terus menjalani kehidupan ini dgn hati yg cekal.. jadilah ibu yg baik utk anak2 anda, agar mereka tidak merasa pahit yg telah anda telan selama bergelar seorg anak...Selamat Hari Ibu...:)

zura asyfar said...

tengs elena :)