:: My gangS :: TQVM

Sunday, January 30, 2011

Special Entry for Miqael Arshad


Salam semua..first of all, aku nak cite sket ape yg tjadi mase aku bukak fb pagi-pagi buta (tak kul 7 lg sebab tak leh tdo) tadi..hehe..bukan ape pun just tkejut cz tjumpe (terchatting) penulis novel kat penulisan2u..hehe..aku ade komen kat sajak kat grup p2u tu..ni sajak dia..


*********************


Bakpe Jadi Gining? (Dialek Terengganu)


Bakpe mu jadi gining awang? Bakpe mu gitu mek?
mu royak ke mok mu nok jadi kohor molek tapi mu nebeng
mu dok ingat janji-janji mu awang.... mek....
mok suruh mu gi kedai beli guler mu tak mboh...
ayoh mu pulok suruh urut betis tapi mu nawang awang...
bakpe awang? bakpe mek?

Ce royak ke pok... mende hok dok kena dalam hidop mu awang?
kaborlah mek, acu royak nok tahu gok retek...
Diam? bakpe mu diam awang?
Mek....? jangan senyak mek....

Mu bebah ke lening awang? mek?
tadok agama doh ke mek...???
mek rambut tu orak mek... dose kalu mu dedoh mek...
bakpelah mu pakai baju ketat-ketat mek pah napok tubuh jarang pulok
pah napok pusak? dok cukup benang doh hor....

Awang.....
bakpe dengan rambut mu awang meroh gitu semer?
doh bulih wat mayang ke dok? Awang.... orang laki dok molek pakai subang awang... kita pulok orang Islam... awang... dengorlah nasihak pok ni awang...
mu bukang orang lain awang... mu anok sdare aku awang...

Mek.....
Pok tegor ni mek.. pok hok ayung mu dalam buai mase mu kecik-kecik muler...
mu wahi nangis pok dukung mu mek... pok kendong mu ke hulur kehilir,
mok mu masa tu sibuk mek cari pitih, ayoh mu pun... cari pitih jugok nok beli susu ke mu.. mu ingat mek... mok mu nok ke besor ke mu payoh mek.... siang malam mu wahi nangis, yer nok tido dok leh mek tapi yer sayang ke mu....

Awang.....
Mok nge ayoh mu wi pitih ke mu wat belanja sekolh beli nasi takut mu lapor
tapi pok napok mu beli rokok awang.... mu isap rokok.... bakpe awang? pitih tu mu bazir gitu je awang?

Pok sedih nge mu awang.... pok kecik hati dengan mu mek.....
pok dok tahulah mu semer ni nak jadi menda... pok dok tahu mu semer nok jadi orang ke nok jadi bukang orang...

Awang.... Mek.... pok tengok mok mu nangih sokmo.... baliklah mek...awang.....
mok mu rindu ke mu... ayoh mu pun sedih jugok... baliklah mek.. awang.. berubohlah jadi molek... mok mu nge ayoh mu tua doh.. esok lusa kalu ye takdok mu dok dang mek.. awang nok mitok maaf nge mereka......


So aku pun komen la..and pengirim sajak tu pun komen jugak..nama dia pengemis cinta di ufuk timur..aku ni just confirm je la..pas tu mula la sesi berkenalan antara kitaorang..


Pengemis cinta : awak ex-student poli dungun ke?

Aku : yer la..why?

Pengemis cinta : aku keje situ jadi jaga..(*yer ke dop budak ni jadi jaga situ? Cm dok caye je*)

Aku : ek? Dulu aku selalu je baloh ngn jaga situ tp ngn jaga laki la..

Pengemis cinta : bakpe baloh sokmo?

Aku : biase la name pon budak2 agi..tak matured..hehe..selalu baloh masa keluar asrama tak tulis nama..awak duk dungun ke?

Pengemis cinta : yer la..dulu aku blajo situ jugak tp amik sijil it je..

Aku : owh..ingatkan budak civil tadi..kot2 penah jumpe ke?

Pengemis cinta : mungkin jgk sbb umur kite sebaya..jd senang bhs diri aku-kau je la..

Aku : ok..

Pengemis cinta : kot2 jumpe jgk ms duk teknik dungun tu..

Aku : eh? (*dlm hati biar benar budak ni, ke kawan sekelas mase aku blaja teknik dulu?*)

Pengemis cinta : ingat dok tahun 2002?

Aku : ingat la..nape?

Pengemis cinta : aku masuk kem kecemerlangan kat situ anjuran majlis daerah dungun (skrg ni jd majlis perbandaran dh)

Aku : hehe..aku tak masuk kem-kem gitu..dh mu budak teknik dungun jugak ke?

Pengemis cinta : dok eh..aku teknik kemaman..

Aku : owh, ingat budak teknik dungun td (*kalau betul aku nk cr gambar dia, haha..sebab semua student form 5 aku ade simpan gmbr*)..

Pengemis cinta : mu bias ek bace novel kat p2u?

Aku : hehe..hari2 aku bace..

Pengemis cinta : doh cite gane mu suke?

Aku : emm..cite kawen paksa, cite budak-budak..layan je..

Pengemis cinta : aku ade jugak hntr novel situ..

Aku : ye ke?

Pengemis cinta : yer la..ni cite budak2 kat p2u www.penulisan2u/tag/ miqael arshad/cinta?! Biar betul/

Aku : miqael arshad?

Pengemis cinta : yup..

Aku : eh? (* tak expect langsung terchatting ngan miqael arshad dlm fb chatting ni)

Pengemis cinta : mu bace dop cite aku tu?

Aku : bace la jugok tp dop tau plop mu org dungun

Pengemis cinta : haha..susah ape nok jumpe org senegeri hok minat bace novel..

Aku : yer la tu..tgk kt popular mesra mall ramai je org beli novel..

Pengemis cinta : haha..pah tu mu ni satu2nye org tganu yg aku jmpe wat novel..

Aku : haha (*bangga pulak tu*)

Pengemis cinta : mu support ar novel aku tu..

Aku : ok2 beres2..bg la alamat blog, biar aku jdik follower..senang sket nk promote..

Pengemis cinta : blog aku kurg aktif..asyik kene kutuk je..

Aku : hehe..biase la, br leh improve penulisan..

Pengemis cinta : ok2..www.miqaelarshad.blogspot.com..dlm facebook pun ade gok fan page..

Aku : ok2..




Sebelum Dan Selepas Kau Terlena


Sebelum...

keriuhan kicuan burung di jendela kamarmu seakan sepi


biarpun mereka berlagu keras Linkin Park Happy Happy


matamu tetap layu dan memberat bagai tergantung besi


tetap hairan terdapat pula lelehan air liur basi



Selepas....


cahaya itu menerobos masuk dari celah tiang bukan lagi di dinding alam


melambangkan kamu berada di bawah jambatan yang sungainya dalam


kerana mengantuk, padang ilalang itu kau sangkakan tilam


walhal berkali-kali aku sudah ingatkan semalam


jangan bangun lewat sampai petang


nanti rezeki tak datang-datang...


sekarang? merana badan


tidak berselimutan...



Sebelum matamu terpejam


tolong..... tolonglah bayar hutang


susah betul nak bayar selepas pinjam


nanti di kubur kau kena rotan


sakitnya bukan kepalang


jangan lupa juga bayar saman


barulah tidak kena tahan...


lagi satu aku nak ingatkan


jangan suka meminjam


nanti along datang


kau lari lintang pukang


tak tidur sampai ke malam....



* ni satu lg sajak dia yg aku suke*


***********************************


Well, ni la first time aku jumpe budak dari dungun yang tulis novel..mmg best la karya dia tu..kalau compare ngan aku, memang cam langit ngan bumi..hehe..

So kalau korang semua nak bace karya dia, leh la pergi kat penulisan2u cari tag nama miqael arshad..novel dia cam : dilemma, cinta?! Biar betul?..

cerpen pon bnyk jugak cam : tak pernah tahu, kerana wanita ingin mengerti..kalau korang nk jadik follower leh gi je kat blog dia www.miqaelarshad.blogspot.com


To miqael : kau memg the best..hehe..aku jeles ni sebab kau terer jugak bab2 tulis sajak..yg aku tak boleh percaya, kau ni lelaki..huhu

3 comments:

Shamien said...

haha sis!! so sweet la!! Jumpe gak deh ore ganu...buleh bt geng doh pahni,kikiki...cari ramai lg deh, wt cukup korum, ore klate, ganu n phg!

srikandi said...

slain klate, ganu n phg tak boleh geng ke?
kata 1 malaysia =)

zura asyfar said...

sri kandi : zura tak kisah pun geng mane2 negeri cuma td terkejut je bile jmpe geng satu daerah..hehe..

shamien : hehe..kebetulan je tu jumpe satu daerah..entah pernah jumpe ngn dia tak tau..yg tak expect lgsung dia tu guy :)